مانیتورینگ شبکه
در این مقاله به مبحث جذاب مانیتورینگ می پردازیم و نگاهی به ویژگیهای اصلی یک نرم افزار مانیتورینگ شبکه می اندازیم. مزایا و نکات قوت و ضعف آن را ارزیابی کنیم . و در نهایت کاربرد های اصلی آن را بررسی می نماییم.با ما همراه باشید. شرکت فانوس ارائه دهنده نرم افزارهای حرفه ای مانیتورینگ شبکه و دیتا سنتر در خدمت شما عزیزان می باشد.
مانیتورینگ شبکه چیست؟
مهمترین وظیفه یک نرم افزار مانیتورینگ شبکه پایش کردن انواع ترافیک های جاری ذر میان دستگاههای موجود در شبکه می باشد. در حقیقت یک سیستم مانیتورینگ بررسی میکند که آیا یک Device مثل سوییچ یا روتر در شبکه شما به درستی کار میکند یا خیر. این ابزار در ابتدا پیامی را به سوی دستگاه مد نظر ارسال میکند و در صورت مطلوب بودن وضعیت دستگاه، پاسخی را مبنی بر سلامت دستگاه دریافت خواهد کرد. تشخیص ایرادات فنی و اعلام هشدار از وظایف اصلی نرم افزار مانیتورینگ به شمار میرود. هنگام بروز مشکلات شبکه ای مثل در دسترس نبودن یک ویژه گی خاص و یا هر نوع اشکالات کلی خطایی با سطوح اهمیت متفاوت صادر می شود. این نرم افزارها اطلاعات دقیق و فوق العاده حیاتی را با شیوه های متفاوت به مدیر سیستم اطلاع رسانی می نمایند تا ادمین در جهت برطرف کردن خطای موجود مورد اقدام کند. ابزارهای مانیتورینگ با ترسیم توپولوژی شبکه در قالب نقشه و امکانات گرافیکی گسترده در داشبورد خود به ادمین اجازه مشاهده محل دقیق مشکلات بوجود آمده را می دهند.
مشخصات نرم افزار مانیتورینگ
در زمان انتخاب یک سیستم مانیتورینگ باید به مشخصات و قابلیت های آن دقت فراوان داشت. اینکه مانیتورینگ شبکه چه ویژگیهایی را دارا می باشد، تاثیر بسزایی در شناسایی و حل مشکلات شبکه شما دارد. بهتر است جهت بررسی و ارزیابی یک سیستم Monitoring شبکه میتوان از چک لیست استفاده کنید.
- امکان ارسال هشدار به انبوهی از کانالهای ارتباطی ممکن را دارا باشد (پیام کوتاه، ایمیل، ابزار نمایشگر اخطار، دستگاه آژیر و غیره).
- محیط کاربری زیبا و ساده بدین معنی که شبکه و اجزای آن که در داشبورد اصلی نرم افزار نمایش داده شوند و کلیه پیام ها و اخطارها قابل مشاهده و دسترسی باشند.
- امکانپذیری در شناسایی دستگاهها و اجزا به صورت خودکار که منجر به استفاده حداکثری از زمان و ذخیره زمان خواهد شد.
- قابلیت مانیتورینگ تعداد زیادی از دستگاهها ، سرورها و رایانه ها، بدون کاهش کارایی و سرعت سیستم و شبکه شما.
- مانیتور کردن پروتکلهای متعدد از جمله UDP، TCP، SNMP، WMI، HTTP(s)، DNS و غیره .
- Monitoring سیستم ها و سرورهای مجازی موجود در کل شبکه .
- پایش داده های ارسالی و دریافتی با دقیق ترین و به روزترین الگوریتم های موجود
مزایای استفاده از مانیتورینگ شبکه
مهمترین مزیتی که به کارگیری یک سیستم مانیتورینگ شبکه خوب به شما میدهد کاهش چشمگیر هزینههاست.
- امکان مشاهده عملکرد کلیه اجزا شبکه در یک پنل به همراه پایش وضعیت ترافیک شبکه
- تهیه گزارش به روز و آنلاین از کلیه سرورها و ترافیک های موجود در شبکه.
- ایجاد فهرست دقیق از اجزای شبکه به منظور مدیریت بهتر.
- کنترل برنامه های کاربردی و سیستم عامل ها و تجزیه و تحلیل کامل آنها
- شناسایی مشکلات شبکهای به روشی ساده، برای مقابله هر چه سریعتر با آنها.
- اعلام اخطار و هشدار به صورت کاملا خودکار، و ایجاد امنیت بهتر
- کاهش زمان رفع مشکلات کاربران
شاخصههایی که توسط مانیتورینگ شبکه پایش می شود
- شاخص پهنای باند (Bandwidth)
- تاخیر یا Latency، به عبارت دیگر زمانی که طول میکشد تا یک بیت از نقطه A به نقطه B در شبکه جابهجا شود.
- نمودار (Packet Loss). این موضوع که بدانیم چه میزان از بستهها و داده ها از بین رفته است از اهمیت ویژه ای جهت رفع مشکلات برخوردار است.
- مشخصه زمان دریافت و پاسخویی سرور یا به اصطلاح Server Response Time.
بازگشت سرمایه در استفاده از Monitoring شبکه
در ابتدا ممکن است یک ابزار Monitoring شبیه به یک هزینه گزاف و غیرضروری به نظر برسد. با این وجود، پس از اجرای کامل و صحیح آن در شبکه هزینهها به شدت افت میکنند و شما شروع به پس انداز خواهید کرد. به ویژه اگر رویدادها و اختلالاتی که کسب و کار شما را تحت تاثیر قرار میدهد را به موقع تشخیص و آن را رفع کنید. برخی از مواقع هزینه کل اجرای مانیتورینگ از هزینه تحمیلی یک روز خطا در شبکه شما کمتر می باشد.